Φωτορύπανση ονομάζεται το φαινόμενο της ανάκλασης του υπερβολικού φωτισμού τον αστικών περιοχών, το οποίο διαφεύγει στην ατμόσφαιρα όπου ανακλάται από τα μικροσωματίδια και επιστρέφει σε μας δίνοντας μας την αίσθηση ότι ο ουρανός φωτοβολεί.
Αυτό το φαινομενικά ασήμαντο φαινόμενο έχει επιπτώσεις σε αρκετές πτυχές της ζωής μας. Το φως το οποίο διαφεύγει στην ατμόσφαιρα είναι ουσιαστικά το αχρησιμοποίητο. Το ποσοστό αυτής της χαμένης ενέργειας, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει ακόμα και το 25%, δηλαδή το ¼ του ρεύματος που καταναλώνουμε για φωτισμό καταλήγει στον ουρανό έχοντας υπολογίσιμες επιπτώσεις στην οικονομία και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την παραγωγή ενέργειας.
Ο υπερβολικός φωτισμός που χρησιμοποιείται για ασφάλεια ή στις διαφημίσεις προκαλεί συχνά θάμβωση και όχληση έχοντας ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Υπάρχουν παραδείγματα αεροπλάνων που οδηγήθηκαν σε παραλίγο πτώση σε αυτοκινητόδρομους. Τέλος έρευνες έχουν δείξει ότι η φωτορρύπανση είναι υπεύθυνη για συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και αϋπνίες ενώ επιβαρύνει και χρόνια προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος. Έρευνές έδειξαν ότι μπορεί να αυξήσει μέχρι και 3 φορές τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού.
Σημαντικές όμως είναι και οι επιπτώσεις στην οικολογία καθώς επεμβαίνει στον ομαλό κύκλο ζωής των ζώων όπως τα πουλιά και της χελώνας «Καρέτα-Καρέτα». Στην αστρονομία, η φωτορρύπανση καλύπτει το φως των άστρων και δυσκολεύει το έργο των αστρονόμων. Είναι χαρακτηριστικά τα νούμερα ερευνών που δείχνουν ότι το 99% τον Ευρωπαίων ζει σε φωτορρυπασμένο περιβάλλον ενώ το 50% αυτών δεν μπορεί να δει το κέντρο του γαλαξία. Η φωτορρύπανση έχει απομακρύνει τον άνθρωπο ακόμα περισσότερο από την αστρονομία και την παρατήρηση του έναστρου ουρανού με την απαράμιλλη ομορφιά του που ενέπνευσε λογοτέχνες και επιστήμονες στην εξέλιξη της γνώσης για το σύμπαν.